NAF Architectuurprijs

Naf architectuurprijs trofee

Het Nederlands Architectuur Forum reikt jaarlijks de NAF-prijs uit voor de beste digitale architectuur. De NAF-architectuurprijs wordt uitgereikt aan een individu, groep of organisatie die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van business- of IT-architectuur. Prijswinnaars in het verleden waren onder andere Tendernet, gemeente Rotterdam en het Pensioenregister.

Prijs

Het NAF stelt een prijs beschikbaar van 5000 euro. Deze prijs is te besteden aan een goed doel. De prijswinnaar mag bepalen aan welk goed doel het bedrag wordt besteed. Het goede doel dient een ANBI te zijn.

Procedure

 1. Hieronder staat de procedure van 2016 - wilt u zich alvast aanmelden voor 2017, dan kan dat door een korte email te sturen naar het genoemde email-adres. Zodra de procedure voor 2017 bekend is zullen wij u benaderen voor de formele inzending.
 2. Het NAF-bestuur stelt een onafhankelijke jury aan, evenwichtig verdeeld over de drie pijlers van het NAF.
 3. NAF-leden en anderen kunnen een kandidaat voor de prijs aandragen door het invullen van een speciaal daarvoor bestemd formulier, waarop de beoordelingscriteria worden toegelicht.
 4. Aanmelding van uw deelname kan tot 15 september, definitieve indiening van onderstaande vragenlijst uiterlijk 1 oktober.
 5. De jury beoordeelt deze motivaties en verzamelt indien gewenst aanvullende informatie.
 6. De jury kiest uit de kandidaten drie genomineerden. Deze nominaties worden enkele weken voor het LAC bekend gemaakt.
 7. Van de genomineerden ontvangen wij graag een samenvatting van de inzending bestemd voor publicatie op deze site - gelieve dit tijdig met bijvoorbeeld uw juridische afdeling af te stemmen.
 8. Alle genomineerden krijgen elk een vrijkaart voor het LAC, en worden uitgenodigd voor het diner op de eerste dag van het LAC.
 9. De jury beveelt 1 winnaar aan het bestuur aan, dat die keuze officieel bekrachtigt.
 10. De prijs wordt op het LAC tijdens het diner op de eerste dag aan de winnaar uitgereikt.
 11. De winnaar mag het doel bepalen voor het prijzengeld van € 5000. Het doel moeten gekozen worden uit de ANBI lijst.

Formulier

Kandidaten voor de prijs kunnen alleen door invulling van een speciaal daarvoor bestemd formulier worden aangedragen bij de jury. Het formulier kan ingevuld worden en uiterlijk 1 oktober opgestuurd aan jury apestaart naf punt nl.

Formulier NAF ArchitectuurprijsFormulier NAF Architectuurprijs (343 kB)

Criteria

 • Er is een architectuurbeschrijving gemaakt, die de kern-elementen voor de oplossing beschrijft en aansluit bij het beoogde (business) doel en het gekozen vervolgproces, voor plannings- of realisatiedoeleinden.
 • Er is gebruik gemaakt van een vooraf gedefinieerd proces voor de ontwikkeling van de architectuur.
 • Er is interactie met de opdrachtgever en deze is nauw betrokken bij de probleemstelling en de gedefinieerde oplossing.
 • Er is interactie met de stakeholders (belanghebbenden) van het architectuurtraject.
 • De architectuur is aantoonbaar toegepast in vervolgtrajecten.

Bovenstaande criteria suggereren wellicht dat alleen dikke, doorwrochte architectuurdocumenten kans maken op de prijs. Niets is minder waar. Een architectuurbeschrijving kan ook een compacte visualisatie zijn die gebruikt wordt om een aantal scrumteams overzicht en inzicht te geven in de samenhang van dat wat ze gemeenschappelijk realiseren. Of een Business Model Canvas poster die is gemaakt om de waardepropositie van een bepaalde business line bij te stellen. Het kan ook een set van principes zijn die richting geeft aan het veel meer Agile werken in de organisatie. Of een referentiearchitectuur die bijgedragen heeft aan standaardisatie van services in een bepaalde sector. Of zo maar een briljant idee van een architect dat is overgenomen door een manager of directeur en waarmee de organisatie de klanttevredenheid fors heeft verbeterd. Met andere woorden: de uitings- en uitvoeringsvorm van architectuur is minder relevant. Waar het uiteindelijk om gaat is dat het werk van de architect, een groep architecten of de architectuurfunctie, een wezenlijke en bewezen bijdrage heeft geleverd aan een beoogd (business) doel. Een bijdrage die onmiskenbaar de signatuur heeft van een architect. Iemand die oog heeft voor samenhang, integratie en innovatie. Iemand zonder wie een organisatie zou vastlopen in complexiteit en puntoplossingen.

Nederland kent duizenden architecten die werkzaam zijn op het gebied van business- of IT-architectuur en die trots zijn op de bijdrages die ze leveren. Ben jij dat ook, ding dan mee naar de NAF Architectuurprijs! Geef de community inzicht in wat jij bereikt hebt en waar je trots op bent.

Jury

 • Paul Teeuwen
 • Peter Beijer
 • Martin van den Berg
 • Raymond Slot